20 Ιουλίου 2014

"Οxygen Clean" μύθοι και πραγματικότητα

Ο όροι "oxygen clean" και "oxygen serviced" είναι ένας "μύθος";
Δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε "oxygen clean" και "oxygen serviced" στη βιομηχανία της κατάδυσης αναψυχής. Οι περισότεροι θα απορήσουν με την παραπάνω φράση και θα δυσκολευτουν να καταλάβουν με την πρώτη ανάγνωση το γιατί. Η δυσκολία έγκειται στην αναγνώριση ότι οι έννοιες "oxygen clean" και "oxygen serviced" είναι στατικές κι εκπροσωπούν μια κατάσταση ύπαρξης σε ένα δεδομένο σημείο του χρόνου.
Aς τεκμηριώσουμε το γιατί, τι πραγματικά ισχύει κι αν πρέπει ή όχι να εφαρμόζουμε τέτοιες πρακτικές - διαδικασίες - καθαρισμούς σε κομμάτια του εξοπλισμού μας.
Ορισμοί
Τι είναι το "oxygen clean";
Oxygen clean είναι η κατάσταση ενός αντικείμενου (επίπεδο καθαρότητας) σε μια δεδομένη χρονική στιγμή κατά την οποία έχει εξακριβωθεί η έλλειψη σε σωματιδία, φυτικές ίνες, λάδια, γράσα κι άλλες ρυπαντικές ουσίες κι άρα αυτό είναι ασφαλές να έλθει σε επαφή με καθαρό οξυγόνο έως και 100%.
Η επαληθεύσιμη απουσία ρύπων προσδιορίζεται με τη χρήση ποιοτικών και ποσοτικών τεχνικών μέτρησης της καθαρότητας. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια επαληθεύσιμη κατάσταση "oxygen clean" χρησιμοποιώντας διαθέσιμα καθαριστικά και ποσοτικές δοκιμές. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης σχετικά με το πώς να το κάνει κανείς αυτό σωστά (παράδειγμα).  
Αξίζει τέλος να αναφέρουμε μια και είναι ευρέως παραδεκτό πως σε έναν ιδανικό κόσμο κι ειδικά γύρω από το θέμα "αναπνεύσιμα αέρια" δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καθαρότητα είναι επιβεβλημένη και μή διαπραγματεύσιμη.

Τί είναι το "oxygen serviced";
Oxygen serviced  είναι ένα αντικείμενο το οποίο έχει υποβληθεί σε καθαρισμό (χρήση υπερήχων - Biox - απεσταγμένου νερού, κλπ) κι έχει φτάσει σε ένα πιστοποιημένο επίπεδο καθαρότητας ("oxygen clean") καθώς επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί ή αντικατρασταθεί μέρη κι υλικά (πχ λίπανση με Christo-Lube/Tribolube, oxygen compatible o-ring's τύπου Viton κλπ) ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για χρήση με οξυγόνο έως και 100%.
Το εν λόγο αντικείμενο μετά τον καθαρισμό του εάν τοποθετηθεί σε ερμητικά σφραγισμένο περιβάλλον με όμοιο επίπεδο καθαρότητας (πχ σφραγισμένη συσκευασία), θα παραμείνει στην κατάσταση αυτή μέχρι να ανοιχτεί η συκευασία του για να χρησιμοποιηθεί.

Φωτιά
Το τρίγωνο της φωτιάς αποτελείτε από τους κάτωθι 3 βασικούς παράγοντες: 
1. Οξυγόνο
2. Θερμότητα
3. Καύσιμη ύλη
 
Αυτοί πρέπει να συνυπάρχουν, για να έχουμε έναρξη και διατήρηση μιας φωτιάς. Η κατάσβεση μιας πυρκαγιας, εξαρτάται από την απομάκρυνση ενός εκ των παραπάνω στοιχείων του τριγώνου.

Νόμοι στην Φυσική
Το οξυγόνο από μόνο του δεν καίγετε αλλά ενισχύει την καύση.
Οξυγόνο - Λαβουαζιέ

Μόλυνση
Η εν λόγο "μόλυνση" στο θέμα μας είναι η ύπαρξη σωματιδίων μη συμβατών προς το οξυγόνο (ιδίως υδρογονάνθρακες) που θα μπορούσε να παράγει την αλυσίδα που απαιτείται και να την μετατρέψει σε μια πηγή ανάφλεξης. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες (βλέπε τρίγωνο της φωτιάς).
Σκεφτείτε όμως, πως είναι δυνατόν να ρέει καθαρό οξυγόνο μέσω φρικτά μολυσμένου εξοπλισμού, χωρίς κανένα συμβάν αν η πίεση κι η θερμοκρασία είναι χαμηλές και δεν υπάρχει κάποια πηγή ανάφλεξης.
Παράδειγμα, από την ιατρική - Ένας ασθενής που απαιτείται να του χορηγηθεί οξυγόνο: Η υψηλή πίεση του ρυθμιστή οξυγόνου, ο οποίος είναι "oxygen serviced" παραδίδει το αέριο σε χαμηλή πίεση και θερμοκρασία, ελαχιστοποιώντας/εξαλείφοντας την πιθανότητα κάποιας ανεπιθύμητης καύσης, ακόμη κι αν το αέριο είναι σχεδόν καθαρό οξυγόνο.
 

Κατάδυση
Όλοι οι ειδικοί θα συμφωνήσουν πως σε ένα σύστημα υψηλής πίεσης (πχ φιάλη - ρυθμιστής, κομπρεσέρ πλήρωσης κλπ) που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου, ένα υψηλό επίπεδο καθαρότητας που πολλοί εσφαλμένα ως προς τον όρο ονομάζουν σήμερα "οxygen clean" είναι απαραίτητο. 
  • Γιατί δεν είναι δυνατό να έχουμε κάτι "oxygen clean" στις ψυχαγωγικές καταδύσεις; 
Μόλις ένα κατάστημα κατάδυσης ή ένας δύτης θέσει ένα "oxygen clean" αντικείμενο σε λειτουργία, αυτό αυτομάτως αλλάζει κατάσταση (επίπεδο καθαρότητας) και δεν θα μπορουσε πλέον να θεωρηθεί "oxygen clean". Απλά δεν είναι δυνατόν σε εξοπλισμό που χρησιμοποιείται να διατηρηθεί η κατάσταση "oxygen clean".
  • Γιατί τότε προσπαθούμε να επιτύχουμε υψηλά επίπεδα καθαρότητας "oxygen clean" κάνοντας "oxygen service";
Η κύρια ανησυχία μας στην κατάδυση όπως προαναφέραμε, βρίσκετε στο ενδεχόμενο ο εμπλουτισμένος με οξυγόνο αέρα να ενίσχυσει κάποια καύση. Μέσα σε ένα κλειστό περιβάλλον υπό πίεση (πχ φιάλη, ρυθμιστής), το οποίο είναι "μολυσμένο" με αντικείμενα ή σωματίδια που αποτελούν καύσιμη ύλη, αν προσθέστε μια πηγή ανάφλεξης το αποτέλεσμα θα ήταν φωτιά και μάλιστα με πολύ βίαιη καύση. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο, αν προκύψει μια ξαφνική αποσυμπίεση από παραβίαση του συστήματος συγκράτησης της πίεσης. Αν λάβετε υπόψη ότι η περιεκτικότητα σε οξυγόνο στον ατμοσφαιρικό αέρα (~20,9% οξυγόνο) ήδη υποστηρίζει την καύση, τότε ο αέρας που είναι εμπλουτισμένος με ακόμη περισσότερο οξυγόνο (πχ Νitrox συνήθως >21%-40%), μας κάνει να θέλουμε να έχουμε το σύστημα πίεσης που έχει τα αερία μας να είναι απόλυτα καθαρό.
  • Oxygen service και μετα τί;
Ρεαλιστικά βέβαια, αυτό που συμβαίνει σε μια φιάλη (πχ για Nitrox) είναι το εξής:  
Η φιάλη κι η βαλβίδα της καθαρίζονται βάση των standards (επιπέδου oxygen clean) ακολουθόντας τα κατάλληλα πρωτόκολλα και διαδικασίες. Έπειτα ο τεχνικός βάζει ένα "oxygen serviced" αυτοκόλητο πάνω στην φιάλη μας. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του ετήσιου υποχρεωτικού οπτικού έλεγχου (που όλοι πρέπει να κάνουμε), συνάγοντας ότι ο κύλινδρος κι η βαλβίδα του είναι "oxygen serviced" για ένα χρόνο όπου θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασια. Στη συνέχεια η φιάλη τίθετε σε λειτουργία.
Σημείωση: Υποχρεωτικός είναι κι ο υδροστατικός ελέγχος της φιάλης μας που γίνετε κάθε ~5 έτη


Ο δύτης, ο οποίος δεν καταλαβαίνει την έννοια και γεμίζει την φιάλη του όπου βρεί και του είναι βολικό και πιθανά αγνοεί ότι ακόμη κι ένα γέμισμα αέρα (πχ με μη κατάλληλο κομπρεσέρ, φίλτρα, λάδια) μπορεί να έχει αρκετές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων, που να καταστήσουν την φιάλη του ακατάλληλη ή κι επικίνδυνη για χρήση με υψηλά επίπεδα οξυγόνου.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αργά ή γρήγορα, κάθε
"oxygen serviced" φιάλη θα μολυνθεί. Το πρόβλημα είναι ότι οι δύτες απλά δεν ξέρουν πότε το όριο μόλυνσης έχει ξεπεραστεί. Αυτό μας οδηγεί στην μοναδική διαθέσιμη λύση που είναι να κάνουμε τακτικούς ελέγχους και service σύμφωνα με τα πρότυπα.
 

Elliot Forsyth, από την Wendell Hull and Associates (NASA μηχανικός οξυγόνου): "Σκεφτείτε ότι ο κοινός BIC αναπτήρας έχει κάθε προυπόθεση να παράγει μια φλόγα, αλλά δεν ανάβει κατ 'ανάγκη κάθε φορά".

Σημείωση
Το παρόν άρθρο έχει μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις διαδικασίες που προβλέπονται και πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σε ελεύθερη μετάφραση/μεταποίηση από την πηγή:
http://www.advanceddivermagazine.com/articles/o2clean/o2clean.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου