Trim και γιατί θα βελτιώσει την κατάδυση σας;
Ένας δύτης -τρια με καλό trim έχει οριζόντια θέση στο νερό. Αυτό ελαχιστοποιεί τις αντιστάσεις, αυξάνοντας την υδροδυναμική και μειώνει τελικά την κατανάλωση του αέρα μας. Μην νιώθετε περίεργα αν δεν το έχετε ξανακουσει, εκτός κι αν είχατε στο παρελθον κατάρτιση τεχνικών καταδύσεων. Το σωστό trim απαιτεί πρακτική εφαρμογή ορισμένων βασικών αρχών των τεχνικών καταδύσεων που δεν ειναι δυνατό να ξέρετε αν δεν τις έχετε διδαχτεί.
Ένας δύτης -τρια με καλό trim έχει οριζόντια θέση στο νερό. Αυτό ελαχιστοποιεί τις αντιστάσεις, αυξάνοντας την υδροδυναμική και μειώνει τελικά την κατανάλωση του αέρα μας. Μην νιώθετε περίεργα αν δεν το έχετε ξανακουσει, εκτός κι αν είχατε στο παρελθον κατάρτιση τεχνικών καταδύσεων. Το σωστό trim απαιτεί πρακτική εφαρμογή ορισμένων βασικών αρχών των τεχνικών καταδύσεων που δεν ειναι δυνατό να ξέρετε αν δεν τις έχετε διδαχτεί.
Γιατί πρέπει να σας νοιάζει;
- Το σωστό trim Θα αυξήσει τον χρόνο καταδυσής σας.
- Θα σας αφήσει λιγότερο εξαντλημένο μετά την κατάδυση
- Θα βελτίωσει τον ελέγχο της πλευστότητα σας.
- Θα μπορείτε να στέκεστε και να κινήστε υποβρύχιως με αξιοζήλευτο τρόπο.
Ποιό είναι το σωστό trim για καταδύσεις;
- To κατάλληλo trim είναι μια απόλυτα οριζόντια θέση του σώματος (με το στομάχι του σε μια αόρατη πλατφόρμα).
- Τα πόδια είναι λυγισμένα στα γόνατα, έτσι ώστε τα πτερύγια του είναι υψηλότερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ποδιών.
- Τα πτερύγια είναι παράλληλα με την πορεία μας.
- Τα χέρια του δύτη έχουν επεκταθεί μπροστά από το σώμα του και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το στομάχι του, ή μόνο ελαφρώς κάτω από αυτό (υδροδυναμική στάση)- Κανένα άλλο μέρος του σώματος ή του εξοπλισμού μας δεν εκτείνεται πέραν της νοητής οριζόντιας γραμμής κάτω από το σώμα μας.
Γιατί πρέπει όλοι να δυτες να θέλουν σωστό trim;
Η κατάλληλη οριζόντια θέση ένος δύτη ελαχιστοποιεί την αντίσταση. Ετσι, μειώνει την προσπάθεια που απαιτείται για να κινηθεί μέσα στο νερό, μειώνει τον ρυθμό καταναλωσης του αέρα και ετσι μακραίνει τις βουτιές του. Ένας δύτης με σωστό trim κρατά τα πτερύγια του ελαφρώς υπερυψωμένο κι αποφεύγει να ανακατεύει την άμμο, λάσπη κι άλλα ιζήματα του βυθού. Ανεβάζοντάς τα πτερύγια βοηθά στην πρόληψη των ζημιών στα κοράλλια κι άλλη ευαίσθητη υδρόβια ζωή από τυχαία χτυπήματα των πτερύγιων. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος που οι δύτες πρέπει να ενδιαφέρονται για το trim τους είναι ότι τους επιτρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο όλων των πτυχών της καταδύσης τους.
Γιατί είναι ο έλεγχος της πλευστότητας σημαντικός για κάθε δύτη -τρια;
Κάθε δύτης πρέπει να δουλέψει για τον έλεγχο της πλευστοτητας και των κινήσεων του στο νερό. Γιατί είναι ο έλεγχος τόσο σημαντικός; Ένας δύτης με τον πλημμελή έλεγχο πρέπει να διαιρέσει την προσοχή του μεταξύ του αγώνα να παραμείνει σταθερός με άλλα σημαντικά καθήκοντα όπως:
- που είναι το ζευγάρι μου;
- ποιο ειναι το βάθος;
- τι χρόνο βυθού εχω;
- πόσο αέριο εχω;
Οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής από αυτά τα καθήκοντα (διατήρησης της ζωής) μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ένας δύτης -τρια με έλεγχο όμως, θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην ευχάριστη πτυχή της κατάδυσης, όπως πχ το να απολαμβάνει το βυθό και τις ομορφιές του. Χωρίς ελεγχό θα αποτύχει να έχει εκτελέσει απαιτητικές εργασίες όπως είναι πχ η υποβρύχια φωτογραφίση ή πλοήγηση με πυξίδα. Η θέση του κάθε φορά θα μετατοπίζει την προσοχή του στην ρυθμιση της πλευστότητας.
Κλασσικό παράδειγμα νέων δυτών;
Ας εξετάσουμε το κλασσικό παράδειγμα ενός νέου δύτη, που κολυμπά με τα πόδια ελαφρώς προς τα κάτω. Τα λακτίσματα του τον ωθούν σιγά-σιγά προς τα πάνω. Επειδή αισθάνεται ότι του κνείται προς τα πάνω, ο ίδιος απορρίπτει αέρα από το BCD του. Έτσι μπορεί να διατηρεί ένα σταθερό βάθος οσο διαρκούν το λάκτισματα προς τα πάνω (σπαταλώντας επιπλέον ενέργεια κι αέριο). Τη στιγμή που σταματά (πχ γιατί είδε κάτι ενδιαφερον) θα αρχισει να βυθιζετε και θα ξαναρχίσει τα λακτίσματα. Εάν ο δύτης προσθέτει παραπανίσια βάρη, αυτά μετατοπίζουν το κέντρο βάρους του προς το κάτω μέρος του σώματος του. Το αποτέλεσμα είναι η παραπάνω στάση να ειναι αναπόφευκτη.
Ένας δύτης που κολυμπά με τα πόδια του ψηλά έχει το αντίθετο πρόβλημα. Προσθέτει πολύ αέρα στο BCD του για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι τείνει προς τα κάτω.
Ένας δύτης που κολυμπά έξω από το trim θα έχει πάντα ανεπαρκή έλεγχο. Χάνει την πλευστότητα του κάθε φορά που σταματά να κινείται και πρέπει συνεχώς να μάχετε για να διατηρηθεί ένα ομοιόμορφο βάθος. Δεν θα μάθει να ελέγχει σωστά πλευστότητα του χρησιμοποιώντας τους πνεύμονες και το BCD του, επειδή ο ίδιος κολυμπά προς τα πάνω ή προς τα κάτω κάθε φορά που είναι σε ουδέτερη πλευστότητα.
Και τώρα τι κάνω;
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εργαστούμε για το trim μας. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε ειναι να πειραματιστούμε με τη θέση του σώματος μας, τα βάρη μας, και τη διαμόρφωση του εξοπλισμού μας. Συνεργαστείτε με ένα ζευγάρι σας που μπορεί να σας κατευθύνει σε μια πλήρως οριζόντια θέση. Αν είναι δυνατόν, ζητήστε να σας τραβήξουν λιγες φωτογραφίες ή video κατα την διάρκεια της βουτιά σας ώστε να μπορείτε να δείτε απο μόνοι σας πώς είναι η στάση σας υποβρυχιως. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβετε τι κάνετε και πως στέκεστε. Ετσί, σίγουρα θα προοδεύσετε σε ένα επίπεδο αυτοβελτίωσης.
Πάνω από όλα KEEP DIVING!