Λίγο πολύ όλοι οι δύτες γνωρίζουν πως πρέπει να φέρονται υποβρυχίως κι έτσι σε αυτό το σύντομο άρθρο μας, απλά θα θυμηθούμε μερικούς απλούς κανόνες για την υποβρύχια συμπεριφορά μας.
Έαν κάποιος θαλάσσιος οργανισμός μας επιτρέπει να τον πλησιάσουμε σε σημείο που μπορούμε και να τον αγγίξουμε, τοότε πιθανότατα αυτός διαθέτει τα μέσα και να αμυνθεί αν νιώσει οτι απειλείτε. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί είναι δηλητηριώδεις, έχουν κοφτερά δόντια ή μπορούν ακόμη και να παράγουν ηλεκτρικό σοκ (σπάνιο στην Μεσόγειο).
Εάν μας δαγκώσει κάποιος τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν από πολυ απλά (άουτς) έως πολύ άσχημα, όπως για παράδειγμα να πάθουμε κάποια μόλυνση ή να αναγκαστούμε να κάνουμε μια επισκέψη στο νοσοκομείο.
Σκεφτείτε την καταδυσή σας σαν μια βόλτα σε έναν τεράστιο ζοωλογικό κήπο. Δεν θα βάζατε τα χέρια σας στο κλουβί με τα λιοντάρια για να τα χαιδέψετε, έτσι δεν είναι;
Ένας ακόμη λόγος που δεν θα πρέπει να αγγίζουμε είναι οτι αυτό δεν είναι καλό και για τα ζώα επίσης. Βακτήρια τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο (κατοικούν σε όλες τις παλάμες ανεξαιρέτως) μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν ένα θαλάσσιο οργανισμό μιας κι είναι ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάτι τέτοιο (πχ κοράλια). Θα μπορούσε να πει κανείς πως πραγματικά μπορούμε να σκοτώσουμε έναν φαλαινοκαρχαρία 12μ με ένα απλό χάδι.
Σκηνές σε άπειρα βιντεοκλιπ δείχνουν δυστυχώς ανθρώπους σε τροπικά νερά να κρατούν θαλάσσιες χελώνες και καμια φορά ακόμη και να τις "ιππεύουν". Τα όντα αυτά επιζούν κάτω από το νερό κρατώντας την αναπνοή τους. Μην ξεχνάτε οτι μπορεί να τα πνίγετε. Οπώς κι όλα τα θηλαστικά θέλουν οξυγόνο για να ζήσουν. Εάν κρατηθούμε επάνω τους για "βόλτα" μπορεί να τους στερούμε πολύτιμη ενέργεια με αποτέλεσμα να τα εξαντλούμε όπως και τα αποθέματα οξυγόνου τους.
Παρόμοιο είναι και το παράδειγμα με τον ειρηνικό μας φαλαινοκαρχαρία. Μια "βόλτα" θα του προσθέσει έναν παρασυρόμενο όγκο (δύτης με εξοπλισμό) που για να μετακινήσει θα σπαταλήσει πολύτιμη ενεργεια. Αυτό σημαίνει πως έπειτα θα πρέπει να βρεί ακόμη περισότερη τροφή για να επιβιώσει. Μερικά θαλάσσια είδη για να αναπαραχθούν χρειάζετε να διατηρούν την ενέργεια τους και να περιμένουν για τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για να το πράξουν. Αν τα παρενοχλούμε απλά σπάμε την αναπαραγωγική τους διαδικασία.
Σήμερα, πολλές χώρες έχουν κατανοήσει την σπουδαία σημασία του υποβρυχίου περιβάλλοντος. Μερικές έχουν διαμορφώσει μάλιστα ακόμη και νομικό πλαίσιο προστασίας της υποβρύχιας χλωρίδας και πανίδας απέναντι σε πράξεις παρενόχλησης όμοιες με αυτές που αναφέραμε και τα προστατεύουν με ποινές/πρόστιμα, δημιουργία θαλάσσιων πάρκων προστασίας και ζωνών απαγόρευσης αλιείας ή άλλων δραστηριοτήτων.
Σαν δύτες στην επομενή σας κατάδυση μην δειλιάσετε εάν δείτε μια τέτοια συμπεριφορά να θίξετε το θέμα και να ενημερώσετε τον συν-δύτη σας. Το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζει τι κακό κάνει! Τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ ομόρφη φράση που συχνά χρησιμοποιεί ένας φίλος και δάσκαλος, από την οποία πηγάζει κι η ουσία αυτού του άρθρου!
Στο βυθό είμαστε επισκέπτες
Παίρνουμε μόνο εικόνες
Κι αφήνουμε μόνο μπουρμπουλήθρες