7 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου - Καταδυτική εκδρομή στο Μεξικό

Δελτίο Τύπου:Το Paradice Vacation Club διοργανώνει καταδυτική εκδρομή στο Μεξικό (Cancun) κατα την καταδυτική περίοδο του 2014. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, επικοινωνήστε απευθείας με τους διοργανωτές.


http://www.paradisetravel.gr 
Κατεχάκη 23, Τ.Κ. 11525, Αθήνα
Τηλ.: 210 6925600
Φαξ: 210 6925604
info@paradisetravel.gr
http://www.paradisetravel.gr

6 Οκτωβρίου 2013

Κατάδυση στην Τήνο

Σε μια γρήγορη 4ήμερη απόδραση στο τέλος του Σεπτέβρη κατορθώσαμε να επισκεφτούμε το νησί της Μεγαλόχαρης, την Τήνο. Οι λόγοι της επισκεψής μας ήταν κάθε άλλο παρά καταδυτικοί ήταν στην βάση τους. Οι γάμοι και οι βαφτίσεις δίνουν και παίρνουν τελευταία. Δεν χάσαμε όμως την ευκαιρία να κάνουμε έστω και μια βουτιά στο νησί. Άλλωστε η σπάνια ηρεμία των ανέμων ήταν απροσδόκητο φαινόμενο για το νησί. Η θερμοκρασία δήλωνε 58 Αυγούστου κι η θάλασσα μας προσκαλούσε κλείνοντας μας το μάτι στην ιδέα. Επισκεφθήκαμε το μοναδικό καταδυτικό κέντρο του νησιού Paesino Dive Center (IANTD) (http://www.paesinodivingcenter.gr), που φέτος μετακόμισε στην παραλία του Αγ. Φωκά δίπλα στην χώρα. Το καταδυτικό κέντρο βρίσκεται σε έναν καινούργιο πολύ όμορφο χώρο μαζί με το Extreme Island Cafe Bar. Το σημείο αποτελεί αναφορά και για άλλα extreme sports στο νησί, όπως επίσης και για εκδρομές πεζοπορείας (trekking) κ.α.
Το προσωπικό, η εξυπηρέτηση, ο επαγγελματισμός κι οι τιμές μας άφησαν με ένα μεγάλο χαμόγελο ικανοποίησης. Δεν είχαμε φέρει από την Αθηνα εξοπλισμό, μιας και η επίσκεψή μας δεν ήταν καταδυτική, αλλά αυτό τελικά δεν χρειάστηκε. Οι εξοπλισμοί του κέντρου ήταν όλοι σε άριστη κατάσταση (σχεδόν καινούργιοι) και δεν μας έλειψε τίποτα.


Ρωτήσαμε τον έμπειρο ιδιοκτήτη Μάνθο Δελλατόλα, για την πιθανότητα να δούμε έστω κάποιο μικρό τμήμα του διάσημου ιστορικού ναυαγίου "Έλλη" (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7_%CE%99_%28%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%29) αλλά αυτό δεν ήταν δυστυχώς δυνατό. Το ναυάγιο έχει ανασυρθεί εδώ και πολλά χρόνια κι ελάχιστα ίχνη του απομένουν πια, διασκορπισμένα στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι αποφασίστηκε να κάνουμε μια βουτιά έκπληξη με πρόσβαση από την ακτή στον κόλπο του Αγ. Ρωμανού.
Σε βάθος ~20μ συναντήσαμε μια φιλόδοξη προσπάθεια κατασκευής τεχνητού ύφαλου. Ένα μικρό "δασίλιο" φτιαγμένο από ξύλινους κορμούς και ψόρια να "κρεμονται σαν φρούτα" από τα "φυτεμένα" δέντρα.
 


Είναι μια όμορφη και χαλαρή βουτιά για δύτες όλων των επιπέδων με πολύ καλή ορατότητα, άπλετο φώς κι όμορφους σχηματισμούς βράχων γύρω από το σημείο ...η χαρά του φωτογράφου.


Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως το καταδυτικό κέντρο διαθέτει κι επιπλωμένες κατοικίες στα Κιόνια, οπότε μπορεί κανείς να κανονίσει πακέτο διαμονής και καταδύσεων (dive & stay) (http://www.paesino.gr).
Ελπίζουμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα και να δούμε περισότερα σημεία έκπληξη στο νησί! Είς το επανειδήν!

Greek Divers Blogspot

23 Σεπτεμβρίου 2013

Don't Touch - Στο βυθό είμαστε επισκέπτες

Λίγο πολύ όλοι οι δύτες γνωρίζουν πως πρέπει να φέρονται υποβρυχίως κι έτσι σε αυτό το σύντομο άρθρο μας, απλά θα θυμηθούμε μερικούς απλούς κανόνες για την υποβρύχια συμπεριφορά μας.

Έαν κάποιος θαλάσσιος οργανισμός μας επιτρέπει να τον πλησιάσουμε σε σημείο που μπορούμε και να τον αγγίξουμε, τοότε πιθανότατα αυτός διαθέτει τα μέσα και να αμυνθεί αν νιώσει οτι απειλείτε. Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί είναι δηλητηριώδεις, έχουν κοφτερά δόντια ή μπορούν ακόμη και να παράγουν ηλεκτρικό σοκ (σπάνιο στην Μεσόγειο).


Εάν μας δαγκώσει κάποιος τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν από πολυ απλά (άουτς) έως πολύ άσχημα, όπως για παράδειγμα να πάθουμε κάποια μόλυνση ή να αναγκαστούμε να κάνουμε μια επισκέψη στο νοσοκομείο.
Σκεφτείτε την καταδυσή σας σαν μια βόλτα σε έναν τεράστιο ζοωλογικό κήπο. Δεν θα βάζατε τα χέρια σας στο κλουβί με τα λιοντάρια για να τα χαιδέψετε, έτσι δεν είναι;  
Ένας ακόμη λόγος που δεν θα πρέπει να αγγίζουμε είναι οτι αυτό δεν είναι καλό και για τα ζώα επίσης. Βακτήρια τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο (κατοικούν σε όλες τις παλάμες ανεξαιρέτως) μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν ένα θαλάσσιο οργανισμό μιας κι είναι ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάτι τέτοιο (πχ κοράλια). Θα μπορούσε να πει κανείς πως πραγματικά μπορούμε να σκοτώσουμε έναν φαλαινοκαρχαρία 12μ με ένα απλό χάδι.


Σκηνές σε άπειρα βιντεοκλιπ δείχνουν δυστυχώς ανθρώπους σε τροπικά νερά να κρατούν θαλάσσιες χελώνες και καμια φορά ακόμη και να τις "ιππεύουν". Τα όντα αυτά επιζούν κάτω από το νερό κρατώντας την αναπνοή τους. Μην ξεχνάτε οτι μπορεί να τα πνίγετε. Οπώς κι όλα τα θηλαστικά θέλουν οξυγόνο για να ζήσουν. Εάν κρατηθούμε επάνω τους για "βόλτα" μπορεί να τους στερούμε πολύτιμη ενέργεια με αποτέλεσμα να τα εξαντλούμε όπως και τα αποθέματα οξυγόνου τους. 
Παρόμοιο είναι και το παράδειγμα με τον ειρηνικό μας φαλαινοκαρχαρία. Μια "βόλτα"  θα του προσθέσει έναν παρασυρόμενο όγκο (δύτης με εξοπλισμό) που για να μετακινήσει θα σπαταλήσει πολύτιμη ενεργεια. Αυτό σημαίνει πως έπειτα θα πρέπει να βρεί ακόμη περισότερη τροφή για να επιβιώσει. Μερικά θαλάσσια είδη για να αναπαραχθούν χρειάζετε να διατηρούν την ενέργεια τους και να περιμένουν για τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για να το πράξουν. Αν τα παρενοχλούμε απλά σπάμε την αναπαραγωγική τους διαδικασία.


Σήμερα, πολλές χώρες έχουν κατανοήσει την σπουδαία σημασία του υποβρυχίου περιβάλλοντος. Μερικές έχουν διαμορφώσει μάλιστα ακόμη και νομικό πλαίσιο προστασίας της υποβρύχιας χλωρίδας και πανίδας απέναντι σε πράξεις παρενόχλησης όμοιες με αυτές που αναφέραμε και τα προστατεύουν με ποινές/πρόστιμα, δημιουργία θαλάσσιων πάρκων προστασίας και ζωνών απαγόρευσης αλιείας ή άλλων δραστηριοτήτων.

Σαν δύτες στην επομενή σας κατάδυση μην δειλιάσετε εάν δείτε μια τέτοια συμπεριφορά να θίξετε το θέμα και να ενημερώσετε τον συν-δύτη σας. Το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζει τι κακό κάνει! Τέλος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ ομόρφη φράση που συχνά χρησιμοποιεί ένας φίλος και δάσκαλος, από την οποία πηγάζει κι η ουσία αυτού του άρθρου!

Στο βυθό είμαστε επισκέπτες
Παίρνουμε μόνο εικόνες
Κι αφήνουμε μόνο μπουρμπουλήθρες

15 Σεπτεμβρίου 2013

Στάσεις αποσυμπίεσης


Υπάρχουν 3 ευρέως γνωστοί και διαφορετικοί τύποι όσον αφορά τις στάσεις αποσυμπίεσης (παύσεις άνοδου), τις οποίες ένας δύτης μπορεί ή πρέπει να κάνει. Οι στάσεις σε κάθε περίπτωση γίνονται για να καταστεί δυνατή η αποβολή αδρανών αερίων από το σώμα με την αναπνοή και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα τα αέρια αυτά να σχηματίσουν φυσαλίδες που με τη σειρά τους μπορεί να μας προκαλέσουν την νόσο της αποσυμπίεσης (δυτών) ή DCS.
Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα τρία από τα γνωστότερα είδη στάσεων και θα αποσαφηνίσουμε τους όρους ώστε να μην λέμε όλα τα είδη στάσης με το ίδιο ονόμα..."ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ".

1. Στάση ασφαλείας / Safety Stop

2. Βαθειά στάση / Deep Stop
3. Στάση αποσυμπίεσης / Deco Stop

1. Στάση ασφαλείας / Safety Stop
Μια στάση ασφαλείας είναι στην ουσία μια μικρή στάση αποσυμπίεσης (Deco stop)
στα ~5 μέτρα για 3 έως 5 λεπτά. Όταν ο δύτης έχει παραμείνει κατά την διάρκεια της βουτιάς του εντός του NDL (No Decompresion Limit / κατάδυση χωρίς αποσυμπίεση / μη υπέρβαση του χρόνου 0) η στάση ασφαλείας θεωρείτε περισότερο ένα "προαιρετικό" προληπτικό μέτρο κι όχι μια υποχρέωση του. Τουλάχιστόν αυτό διδάσκουν οι διάφοροι οργανισμοί κι οι πίνακες κατάδυσης τους (αν κι υπάρχουν ποσοτικές διαφορές απο πίνακα σε πίνακα).
Για καταδύσεις με βάθος >30μ ή που οδηγούν σε Presure Group στο όριο του NDL (συμβουλευτείτε τους πίνακες σας) αυτή η στάση γίνετε "υποχρεωτική".
Έαν έχει γίνει η οποιαδήποτε παραβίαση των ορίων υπενθυμίζουμε πως ή εν λόγω στάση είναι υποχρεωτική και παρατείνετε ο χρόνος της ανάλογα με την παράβαση. Αν ο καταδυτικός σας υπολογιστής σς συμβουλεύει να κάνετε στάση για οποιοδήποτε χρόνο (πχ 15 λεπτά) μην τον αγοήσετε.
Παραδειγμα: Παράβαση χρόνου έως 5 λεπτά υποχρεωτική στάση ασφαλείας 8 λεπτών. 
Αν δεν θυμάστε λεπτομέριες ρωτήστε τον εκπαιδευτή σας ή ξεσκονίστε τα βιβλία και τους πινακές σας! Παραλείποντας μια υποχρεωτική στάση αποσυμπίεσης ο δύτης βρίσκετε σε υψηλό κίνδυνο δημιουργίας φυσαλίδων και DCS.
Τα περισσότερα πλάνα στις καταδύσεις αναψυχής αποθαρρύνουν τους δύτες σκόπιμα να κάνουν καταδύσεις αποσυμπίεσης (δηλαδή πέρα από το NDLs των πινάκων κατάδυσης). Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σε μια βουτιά, οι πιθανότητες ενός δύτη να ξεμείνει από αέρα, ενώ χρειάζεται να εκτελέσει μια χρονοβόρα στάση είναι πολύ μεγάλες. Κάτι διαφορετικό θα εβάζε το δύτη σε μεγάλο κίνδυνο να ξεμείνει από αέρα, ή να αναγκαστεί να παρακάμψει την στάση του κι ενδεχομένως να καταλήξεί με DCS.
To σήμα υποβρυχίως που δηλώνει στάση ασφαλείας:

Η στάση ασφαλείας για μερικούς δύτες αποτελεί το ωραιότερο κομμάτι της βουτιάς τους. Σκεφτείτε το λίγο και θα συνειδητοποιήσετε πως έχουν δίκιο μιας και βρίσκονται πλέον σε ζεστότερα νερά χαλαρώνοντας, βγάζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες, κάνοντας παιχνίδια με τις φυσαλίδες τους, τρίκ πλευστότητας και το πιο σημαντικό έχουν ολοκληρώσει μια κατάδυση με ασφάλεια και νιώθουν γεμάτοι με εικόνες και συναισθήματα!

GREEK DIVERS BLOGSPOT TIP:
ΚΑΝΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ


2. Βαθειά στάση / Deep Stop
Μια σχετικά νέα έννοια που εισάγεται στον κόσμο των καταδύσεων αναψυχής τα τελευταία χρόνια (ειδικά με τους υπολογιστές κατάδυσης / dive computer ή DC) είναι η βαθιά στάση. Αυτή είναι μια παύση κατά την ανοδό μας περίπου στη μέση του μέγιστου βαθους της καταδυσής μας. Σύμφωνα με την DAN (Divers Alert Network) (σχετ. άρθρο http://www.diversalertnetwork.org/default.aspx?a=news&id=514) μια επιπλέον βαθιά στάση προσθέτει ένα σημαντικό περιθώριο ασφαλείας αντί να κάνουμε μόνο την κλασική στάση ασφαλείας (safety stop) των 3-5 λεπτών στα ~5μ.
Η βαθιά στάση γίνετε για να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού των μικρο-φυσαλίδων στο αίμα ενός δύτη, αλλά και για να επιβραδύνει την άνοδο μας. Η στάση αυτη προσθέτει χρόνο στην συνολική μας κατάδυση (~1 λεπτό). Η ιδέα της προκύπτει από τις τεχνικές καταδύσεις που υλοποιούν υποχρεωτικές βαθιές στάσεις ανάλογα με το πλάνο που εχει ακολουθηθεί.
Αρκετοί από τους νεότερους υπολογιστές κατάδυσης ενσωματώνουν τις βαθιές στάσεις στους αλγορίθμους υπολογισμού των δεδομένων της καταδυσής μας και προειδοποιούν τους δύτες για να κάνουν μια βαθιά στάση.



Οι στάσεις αυτές μπορούν να παραληφθούν σε καταδύσεις αναψυχής μιας και δέν αναφέρονται στην εφαρμοσμένη θεωρία ή στους πίνακες των διαφόρων εκπαιδευτικών οργανισμών και θεωρούνται προαιρετικές αν κι αποτελούν ένα μέτρο συντηρητικότητας. Τέλος, να σημειωθεί οτι οι υπολογιστές κατάδυσης μπορούν να ρυθμίστούν ώστε να μην τις προβάλουν (πολλοί δεν έχουν καν Deep Stop).
Για τους δύτες αναψυχής που θέλουν να ξέρουν ακόμη και χωρίς υπολογιστή πότε θα έπρέπε να κάνουν μία βαθιά στάση, η γενική ιδέα είναι αρκετά απλή. Διαιρέστε το μέγιστο βάθος σας με δύο (μέγιστο βάθος/2) και σταματήστε στο αντίστοιχο βάθος για 30 έως 60 δευτερόλεπτα (συνήθως 1 λεπτό).
Παράδειγμα: Κατάδυση με μέγιστο βάθος τα 30μ. Κατά την ανοδό σας σταματήστε στα 15μ (30/2) για 60sec και χαζέψτε κάτι όμορφο που σίγουρα υπάρχει ή βγάλτε μια όμορφη φωτογραφία με το ζευγάρι σας!
 


GREEK DIVERS BLOGSPOT TIP:
Μια βαθιά στάση θα πρέπει να γίνετε και να υπολογιζετε στο πλάνο μας πάντα, ειδικά αν κάνουμε βαθιές καταδύσεις αναψυχής ή ο χρόνος των καταδύσεων μας είναι κοντά στο NDL (No Decompression Limit).

3. Στάση αποσυμπίεσης / Deco Stop
H στάση αποσυμπίεσης (deco stop) είναι μια παύση στην άνοδο ενός δύτη που υλοποιει κατάδυση εκτός ορίων αναψυχής (βάθος/χρόνος) και που επιτρέπει στον οργανισμό του να αποβάλλει τα διαλυμένα σε αυτόν αέρια (συνήθως το άζωτο ή και ήλιο σε καταδύσεις με μείγματα trimix). Χωρίς τις στάσεις αποσυμπίεσης, τα αέρια αυτά θα επεκταθούν κατά την ανοδό μας σε βαθμό που "δεν θα τα χωράει" διαλυμένα το σώμα μας και θα μετατραπούν σε φυσαλίδες που θα μας προκαλέσουν την νόσο της αποσυμπίεσης ή DCS κατά την ανοδό μας στην επιφάνεια.
Το πόσα αέρια "χωράει" ο οργανισμός μας αναλύεται με διάφορα μοντέλα κι αλγόριθμους. Αναφέρουμε για παράδειμα κάποιους:
Οι αλγόριθμοι/μοντέλα υπολογισμού ή παραλλαγές τους είναι ενσωματωμένοι στους καταδυτικούς μας υπολογιστές και μας βοηθάνε να τηρήσουμε ένα πλάνο κατάδυσης ή να διορθώσουμε το πλάνο μας αν το παραβιάσουμε.
Αυτές οι στάσεις απαιτούνται στις καταδύσεις εκτός των οριών αναψυχής (πχ τεχνική κατάδυση σε μεγάλο βάθος ή με μεγάλη παραμονή εκτός ορίων) κι απαιτούν να δημιουργηθεί από πρίν το κατάλληλο πλάνο εφαρμογής τους.
Πχ με χρήση λογισμικού v-planner (http://www.hhssoftware.com/v-planner/) ή άλλων γvωστών εφαρμογών.


GREEK DIVERS BLOGSPOT TIP:
Η χρήση μειγμάτων κι οι καταδύσεις εκτός ορίων με απαιτούμενες στάσεις Deco απαιτούν και την κατάλληλη εκπαίδευση. Μην ρισκάρετε την ζωή σας εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Αν δεν γνωρίζετε κάτι σχετικά με αυτό ρωτήστε τον εκπαιδευτή σας (δουλειά του είναι).

Συμβουλή: μια βαθιά στάση δεν αποτελεί υποκατάστατο για Deco Stop ή μιάς στάσης ασφαλείας. Ένας δύτης πρέπει πάντα να τηρεί το αρχικό πλάνο ή τον υπολογιστή κατάδυσης του αν του ζητηθεί στάση αποσυμπίεσης εκτός από τη βαθιά στάση. Plan the dive and dive the plan!

*Σημείωση: οι όροι που χρησιμοποιούνται στο παραπάνω κείμενο δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα εγχειρίδια των διαφόρων εκπαιδευτικών οργανισμών. Το παρόν άρθρο έχει μόνο ενημερώτικό κι όχι εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

22 Αυγούστου 2013

Η μάσκα μου θολώνει και δεν βλέπω τίποτα


Έδω και πολλά χρόνια έχουμε ακούσει διάφορα γιατροσόφια κι ιεροτελεστίες για την λύση γύρω από το πρόβλημα του θολώματος της καταδυτικής μασκας. Ένα τόσο κοινό κομματι του εξοπλισμού μας που φορούν όλοι για να ανακαλύψουν τον βυθό από παιδιά μέχρι τους πιο extreme τεχνικούς δύτες.

Το πρόβλημα
Το γυαλί της καινούργιας μάσκας έρχετε σε επαφή εξωτερικά με το νερό (χαμηλή θερμοκρασία) κι εσωτερικά με τον εγκλωβισμένο αέρα που σταδιακά ζεστένεται από την θερμότητα που εκπέμπει το προσωπό μας (υψηλότερη θερμοκρασία). Το αποτέλεσμα το έχουμε δεί όλοι πχ στα τζάμια του αυτοκινήτου τον χειμώνα....ενοχλητικό θόλωμα.
Ένας ακόμη παράγοντας του θολώματος, ειδικά στις καινούργιες μάσκες είναι το γεγονός οι κατασκευαστές θέλουν στο ράφι του καταστήματος πώλησης η μάσκα να είναι ομορφή και γυαλιστερή. Κατα την διαδικασία κατασκευής λοιπόν και για λογους προστασίας του γυαλιού τοποθετούν μια μικρή στρώση (φιλμ) σιλικόνης στην επιφάνεια του γυαλιού. Αυτό το λεπτό φίλμ σε συνδιασμό με το παραπάνω φυσικό φαινόμενο οδηγεί σε ακόμη πιο έντονο κι ενοχλητικό θάμπωμα.

Η λύ
ση
Βήμα 1
Αφαιρέστε το φίλμ σιλικόνης από το γυαλί.
Όσο και να τρίβετε δεν θα φύγει. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να "κάψετε" το εσωτερικό τμήμα του γυαλίου της μάσκας σας.
 


Κάποιοι προτιμούν να βάζουν οδοντόκρεμα (λευκή όχι jel) και να την αφήνουν για πολλές ώρες με αποτέλεσμα αυτή να ξεραθεί και κατά την αφαίρεση της (τρίψιμο) να απομακρύνει μαζί και το σχετικό φίλμ. Μπορείτε να το δοκιμάσετε, αν φοβάστε πως δεν είστε αρκετά επιδέξιοι και πως με το κάψιμο θα καταστρέψετε την μάσκα σας. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά προϊόντα στην αγορά που αφαιρούν τέτοιου τύπου κατάλοιπα (silicon removers).

Βήμα 2
Εντάξει! Η μάσκα είναι έτοιμη και δεν έχει πια σιλικόνη, αλλά εξακολουθεί να θολώνει όταν την χρησιμοποιώ; Τι γίνετε;
.....Όπως αναφέραμε και παραπάνω η διαφορά θερμοκρασίας είναι αυτή που δημιουργεί ουσιαστικά το θόλωμα. Η ύπαρξη σιλικόνης απλά μεγαλώνει το πρόβλημα. Πρίν μπούμε στο νερό (βρέξουμε την μάσκα μας) πρέπει να κάνουμε 2 απλές κινήσεις ματ που θα λύσουν το πρόβλημα μας.

Κίνηση Α:
Χρησιμοποιήστε κάποιο αμυλούχο υγρό/προιόν στην στεγνή σας μάσκα λίγο πριν την βουτιά σας για να δημιουργήσετε στο εσωτερικό τμήμα του γυαλιού ένα λεπτό φίλμ που θα λειτουργήσει αντιθαμβωτικά.
Αυτό μπορεί να είναι κάποιο αγορασμένο ειδικό αντιθαμβωτικό spray, το σάλιο μας, ζαχαρόνερο, τρίψιμο με ένα κομμάτι πατάτα, τρίψιμο με μαλούπα/φύκια από την θαλασσα κι ότι άλλο μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιου τύπου φίλμ ...πάντα με προσοχή και κοινή λογική στα χημικά, μιας και θα είναι εκεί τα μάτια σας αργότερα.

--- ...αυτό είναι το σημείο της διαδικασίας με τα γιατροσόφια που λέγαμε ---
Ξεπλύνετε ελαφρά στο νερό κι είστε σχεδόν έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε την μάσκα σας.

Κίνηση Β:
Απλά ρίξτε λίγο νερό στο προσωπό σας πριν την φορέσετε (δροσερό πρόσωπο)! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει άμεσα μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας κατά την χρήση της μάσκας μας.

Καλές καταδύσεις και χωρίς θολούρες!

15 Αυγούστου 2013

Sea U in Φολέγανδρος...

Ιούλιος 2013


Ξεκινώντας για τη Φολέγανδρο τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα. Ένιωθα χαρά γιατί θα έκανα πρώτη φορά μετά απο 3 χρόνια κατάδυση, συνάμα όμως ένιωθα και άγχος για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το καταδυτικό είναι φωλιασμένο στο Pavlos x 2 Just Rooms (http://www.pavlosx2.com) όπου δίνεται τη δυνατότητα διαμονής σε καθαρά δωμάτια με καλές τιμές και με έναν ιδιαίτερα όμορφο προαύλιο χώρο (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Παύλο ή στον Παύλο – εξού και το όνομα).

Κι η μέρα ήρθε κι ο εξοπλισμός μου άρχισε να στήνεται. Το πακέτο μας περιλάμβανε 3 καταδύσεις αλλά εγώ δεν ήμουν σίγουρη αν θα έβγαζα εις πέρας ούτε την πρώτη, οπότε η καταδυτική μοίρα του buddy μου ήταν στα χέρια μου. Με το αυτοκίνητο γεμάτο εξοπλισμούς και το χαζό χαμόγελο του «πάω να κάνω κατάδυση» ξεκινήσαμε για τον Καραβοστάση, το λιμάνι όπου ήταν και το σκάφος, το οποίο απέχει ~3 χλμ. ‘Ετοιμοι! Μπλουμ! Η πρώτη βουτιά έγινε στο Κάτεργο, την κατά κόσμον πιο ωραία παραλία του νησιού. Με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένας δύτης που ακόμα δεν έχει βρει την πλευστότητά του καλά καλά και που έχει καιρό να βουτήξει, η πρώτη βουτιά πήγε ανέλπιστα καλά. Τα νερά ήταν τόσο καθαρά που μπορούσες να δεις πολύ μακρυά κι αυτό μου δημιουργούσε μια ασφάλεια. Η δεύτερη βουτιά όμως, ήταν και η καθοριστική. Σπηλιά. Χρωματιστή. Πανέμορφη. Δεν είχα δει τόσο ωραία χρώματα ξανά στο βυθό και σε τέτοια εμβέλεια. Η σπηλιά είναι ανοιχτή απο πάνω, τόση ώστε να μπαίνει ένα μικρό σκάφος και στο τέρμα της, αν γυρίσεις και κοιτάξεις προς τα έξω, βλέπεις αυτό το απίθανα πυκνό μπλε που φωσφορίζει και σου γεμίζει το κεφάλι με χρώμα. Το «χαζό χαμόγελο» μέσα από τον ρυθμιστή επανήλθε. Θυμάμαι πως το πρώτο πράγμα που είπα ήταν, «τώρα θυμήθηκα το συναίσθημα που με έκανε να ξεκινήσω καταδύσεις» και σχεδόν δάκρυσα.
Η επόμενη βουτιά ήταν στην Πολυκατοικία. Ένα τεράστιο βράχο με άπειρη ζωή επάνω του, που στέκεται επιβλητικός στη μέση του βυθού. Το αποτέλεσμα; Τέταρτη βουτιά, η οποία έγινε στις Πουλιόξερες, με δική μου πρωτοβουλία, αφού δεν χόρταινα πια να βουτάω κι είχε φύγει από μέσα μου, ότι μου δημιουργούσε αναστολές για την κατάδυση. Ένα μέρος κοντά στο λιμάνι που σφίζει από ζωή. Δεν χόρταινε το μάτι μου να βλέπει ψάρια και σε μια ανάσκελη στάση, λεφούσια ψαριών να σου κρύβουν τον ήλιο. Τι άλλο να ζητούσα; Ο buddy μου φρουρός δίπλα μου, κάθε φορά που γύριζα το κεφάλι από ανασφάλεια, ήταν στο ίδιο σημείο. Κάθε φορά που έφευγα προς τα πάνω από λάθος χειρισμό, ήταν εκεί να με επαναφέρει και να με ηρεμήσει αν χρειαζόταν. Ο Σπύρος (εκπαιδευτής του καταδυτικού) ήρεμος, χαμογελαστός, έτοιμος για όλες τις καταστάσεις κι ο Δημήτρης (Dive Master) επίσης χαμογελαστός πάντα, πρόθυμος να μας δείξει ότι προλάβαινε κανείς να δει σε μια βουτιά μιάς ώρας περίπου. Χαίρομαι πολύ που η επανασύνδεσή μου με τον υποβρύχιο κόσμο έγινε στη Φολέγανδρο και τώρα που το σκέφτομαι, οι λόγοι είναι προφανείς. Ιδανικές βουτιές για διακοπές και για όλα τα γούστα, άνθρωποι υπεύθυνοι, γελαστοί και με πολύ αγάπη για τη θάλασσα, καλές τιμές, καθαροί, καινούριοι και καλοσυντηρημένοι εξοπλισμοί κι όλα αυτά σε ένα νησί που έχει μια δική του ενέργεια και που όποιος πάει, μένει παραπάνω από όσο είχε υπολογίσει και δίνει υπόσχεση πως θα ξαναγυρίσει. Και δεν ξεχνάει να πιεί κι ένα ρακόμελο στην υπέροχη Χώρα του νησιού. 
Στην υγειά σου Sea U (http://sea-u.com)!
Ευχαριστούμε για όλα.
See you!
 

SEA-U Folegandros Dive Center
Διεύθυνση: Χώρα Φολεγάνδρου 84011
Τηλ.: (+30) 22860 41624
E-mail: info@sea-u.com

URL: http://sea-u.com

5 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου - Let's Do It Greece

Δελτίο Τύπου



To Greek Divers Blogspot, συμμετέχει και στηρίζει ενεργά κάθε προσπάθεια βελτίωσης του θαλάσσιου πλούτου μας. Θεωρούμε καθήκον και τιμή μας, να υπηρετούμε σκοπούς σαν κι αυτόν του καθαρισμού και της βελτίωσης των θαλασσών μας.


Let's Do It Greece
http://www.letsdoitgreece.org/


- ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΗ!!! -


Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη διοργάνωση (2014)!
 

Με φιλικούς χαιρετισμους
Greek Divers Blogspot

17 Ιουνίου 2013

Η τέχνη της μπουρμπουλήθρας

Αυτό το video μας ταξιδεύει με σχήματα και φανταστικές εικόνες φτιαγμένες με την αγαπημένη μας υποβρύχια συνήθεια. (εξαιρούνται τα rebreathers :) )
Το να κάνουμε Μπουρμπουλήθρες!!!


25 Απριλίου 2013

Ζωγράφισε κι εσύ ένα ψάρι (Paint A Fish)

http://www.paintafish.org
Ζωγράφισε κι εσύ ένα ψάρι κι υποστήριξε την προσπάθεια γνωστοποίησης του προβλήματος των ιχθυοαποθεμάτων. Τα αποθέματα ψαριών διεθνώς βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα (πολλά είδη είναι ήδη υπό εξαφάνιση).
Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης μπορείτε να δείτε εδω:
http://www.theglobaleducationproject.org/earth/fisheries-and-aquaculture.php
Τα ψάρια μας χάνονται από την υπεραλίευση, την υπερκατανάλωση και την μόλυση. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι - Μην μένετε αμέτοχοι - Ενημερωθείτε.
Σε λίγα χρόνια
(~2030) αν συνεχιστούν οι ίδιες πρακτικές τα αποθέματα ψαριών στις θάλασσες απλά θα στερέψουν. Δώστε στα παιδιά με μια ευχάριστη, διαδραστική και δημιουργική απασχόληση να καταλάβουν ότι τα ψάρια μας αν συνεχίσουμε έτσι, θα είναι μόνο μια ζωγραφιά και πως τα χρώματα στους βυθούς δεν θα υπάρχουν πια από την μόλυνση.
Κάντε μία ζωγραφιά, είναι ακόμα μια σιωπηλή φωνή για τους βυθούς μας!
Πηγή:
http://www.paintafish.org
Η καμπάνια:
http://www.paintafish.org/about

12 Απριλίου 2013

Θαλάσσια βιολογία


Μια εντυπωσιακή σελίδα από πλευράς περιεχομένου και πληροφοριων περί θαλάσσιας βιολογίας. Τα νήματα της μας εξηγούν τα χαρακτηριστικά, τις συνήθειες και την συμπεριφορά από πολλά είδη στον πλάνήτη.

http://www.marinebio.org


Global Warming


Overfishing

6 Απριλίου 2013

Έκθεση NATEX - 4-8 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου


Έκθεση NATEX - 4-8 Απριλίου 2013

Η ΝΑTEX, η ήδη γνωστή έκθεση ΚΥΝΗΓΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΚΑΜΠΙΝΓΚ &  ΣΚΑΦΟΣ, θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο, στο Eλληνικό.
35.000 επισκέπτες απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ενημερωθούν πρώτοι, για τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες του 2013, από τις καλύτερες εταιρίες στους κλάδους του ψαρέματος, της κατάδυσης, του κυνηγίου, του κάμπινγκ, του σκάφους και όλων των outdoor δραστηριοτήτων.

Ωρες Λειτουργίας

Πέμπτη 4 Aπριλίου
16:00 - 21:30
Παρασκευή 5 Απριλίου
16:00 - 21:30
Σάββατο 6 Απριλίου
10:00 - 21:30
Κυριακή 7 Απριλίου
10:00 - 21:30
Δευτέρα 8 Απριλίου
16:00 - 21:30

Τιμή Εισόδου: 5 ευρώ

Άποψη μας
Το Greek Divers Blogspot βρέθηκε και περιπλανήθηκε στους διαδρόμους και τα περίπτερα της έκθεσης. Το καταδυτικό ενδιαφέρον κι οι εκθέτες σχετικά με το αντικείμενο κατάδυση ελάχιστοι παρόλο που το κοινό ομως ήταν αρκετό κι αταποκρίθηκε στην προσκληση. Ελπίζουμε να δούμε κάτι καλύτερο σε επόμενες διοργανώσες.


31 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου - Έκθεση Υποβρύχιας Φωτογραφίας («Σιωπηλός Κόσμος»)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΦΙΑΣ («Σιωπηλός Κόσμος»)

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ ανακοινώνει την πραγματοποίηση της έκθεσης υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπηλός Κόσμος» στη Βαρβάκειο Ιχθυαγορά Αθηνών, στις 21 Απριλίου 2013.

Στην έκθεση μας παρουσιάζονται φωτογραφίες που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες τους στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας.
Στις 200 περίπου φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, εικονίζεται τόσο η απίστευτη ομορφιά των ελληνικών βυθών και των οργανισμών που ζουν σε αυτούς, όσο και η ασχήμια που υπάρχει στις περιοχές που η αδιαφορία και η αχαριστία προς τον υδάτινο κόσμο κινδυνεύει να μετατρέψει σε υποθαλάσσιο σκουπιδότοπο.
Το μήνυμα, που επιθυμούμε να περάσουμε, είναι πως ο καθένας μας προσωπικά οφείλει να δείξει περισσότερη υπευθυνότητα απέναντι στη θάλασσα και να αλλάξει τις συνήθειες που την επιβαρύνουν, γιατί όχι μόνο η ζημιά που προκαλεί επιστρέφει στον ίδιο, αλλά καταστρέφει κάτι που ουσιαστικά δεν ανήκει σε αυτόν αλλά το δανείζεται από τις μελλοντικές γενιές.
Η έκθεση «Σιωπηλός Κόσμος» διοργανώθηκε ήδη με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία στην πόλη του Πύργου Ηλείας από το τοπικό παράρτημα της ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ και κύρια επιδίωξη μας είναι να «ταξιδέψουμε» το «Σιωπηλό κόσμο» σε ολόκληρη την Ελλάδα και να εμπλουτίσουμε την έκθεση με ακόμη περισσότερα εκθέματα.
Καθώς ο χαρακτήρας της έκθεσης είναι αμιγώς περιβαλλοντικός, θεωρήσαμε πως ο ιδανικότερος χώρος για την παρουσίαση της, είναι ο χώρος της Βαρβακείου αγοράς, στον οποίο οι αθηναίοι πολίτες έρχονται σε επαφή με τα πολύτιμα δώρα της θάλασσας. Έτσι, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια διαφορετική εικόνα της δημοτικής ιχθυαγοράς καθώς στους πάγκους της θα φιλοξενούνται τόσο τα πανέμορφα θαύματα που κρύβει ο βυθός, όσο και αυτά που η αδιαφορία μας επιχειρεί να κρύψει σε αυτόν. Ίσως ο συμβολισμός της έκθεσης αυτής να γίνει η αφορμή για να κατανοήσουμε καλύτερα πως ο σιωπηλός αυτός κόσμος έχει μια ιδιαίτερη φωνή που μπορεί να γίνει ακόμα και κραυγή.
Παράλληλα με την έκθεση φωτογραφιών θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 12.00 μέχρι και τις 20.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε την προσπάθεια και να συμβάλλετε στην ανάπτυξη της έκθεσης μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας καθώς κάθε δυνατή βοήθεια είναι πραγματικά πολύτιμη.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύνδεσμο Ιχθυεμπόρων - Ιχθυοπωλών Δημοτικής Αγοράς Αθηνών για την διάθεση του χώρου και τον Δήμο Αθηναίων για την σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας.
Σας περιμένουμε όλους, να δυναμώσουμε τη «φωνή» του πανέμορφου, σιωπηλού κόσμου του βυθού.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, www.ydronaftes.gr

Let's Do It Greece - 14/4/2013

14/4/2013 - Αναλαμβάνουμε Δράση

Το «Let's Do It World», ως κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία, λαμβάνοντας άμεσα διεθνείς διαστάσεις. Στόχος του η παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη του Εθελοντισμού. Πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, συμμετέχουν πλέον κάθε χρόνο στην καμπάνια καθαρίζοντας τις πόλεις τους και τις εξοχές τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και του αστικού τους περιβάλλοντος.
Η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΕΕΣΔΑ και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ», ως μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις, πήραν την πρωτοβουλία και ήρθαν σε επαφή με τους διοργανωτές από την Εσθονία αποφασίζοντας να φέρουν την διεθνή καμπάνια και στην Ελλάδα. Δύο νέοι από την Αθήνα, εκπρόσωπησαν τη χώρα μας και έλαβαν ενεργό μέρος στο διεθνές συνέδριο εθελοντισμού του 2012 στην Εσθονία. Έτσι φυτεύτηκε και στην Ελλάδα ο σπόρος του Lets Do It World με μήνυμα, "πάμε να καθαρίσουμε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μία μέρα"
Ήταν ένας στόχος δύσκολος, ο οποίος χάρη σε εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έγινε πραγματικότητα στις 29 Απριλίου του 2012. Μέσα σε λίγους μήνες το μήνυμα του Let's Do It Greece αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες πολίτες και φορείς που οραματίζονται ένα καθαρότερο περιβάλλον. Αυτό που μετράει είναι η συνέχεια της προσπάθειας και η καθιέρωσή της.
Για το λόγο αυτό ξεκίνησαν η προετοιμασία ώστε και το 2013 Ολόκληρη η Ελλάδα να "φωνάξει" για άλλη μια φορά LET'S DO IT GREECE, συνεπαίρνοντας ακόμα περισσότερους εθελοντές.
Η υποστήριξη και η συμμετοχή όλων μετράει. Ας δείξουμε οι Έλληνες, την Όμορφη, Καθαρή και Δημιουργική πλευρά της χώρας μας.

14/4/2013 - Αναλαμβάνουμε Δράση


Πληροφορίες / Πηγή:
http://www.letsdoitgreece.org

13 Μαρτίου 2013

Service Εξοπλισμού

Ας ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, με την παραδοχή πως όλοι οι πιστοποιημένοι δύτες έχουν τουλάχιστον ακούσει στην καταδυτική τους ζωή, ότι ο καταδυτικός εξοπλισμός χρειάζετε service (...όπως καλή ώρα και το αυτοκινητό μας). Η τακτικότητα του service περιγράφετε από τα standards που έχει θέσει η ευρύτερη καταδυτική κοινότητα (οργανισμοί, κατασκευαστές, νομοθεσία κλπ) με γνώμονα την ασφάλεια μας (...ναι το λέει το βιβλιαράκι/φυλάδιο φιλαράκι που πέταξες ενδεχομένως χωρίς να διαβάσεις μαζί με την συσκευασια :)). Αυτό σε πολλούς από μας, μπορεί να "μην αρέσει" μιας και διανύουμε δύσκολους καίρους οικονομικά και γνωρίζουμε οτι κοστίζει. Από την αλλη πλευρά το αυτοκινητο μας δεν θα το αφήναμε χωρίς λάδι (εν γνώση μας) ή αν το αφήναμε, γνωρίζουμε οτι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πληρώσουμε μια βλάβη αργότερα πολύ πιο ακριβά. Το "ακριβά" στην κατάδυση καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ποτέ!


Τι κάνουμε service (τα βασικότερα):
Φιάλες > Οπτικό / Υδροστατικό ελεγχο > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Ρυθμιστές > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
BCD (Buoyancy Control Device) > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Βαλβίδες στεγανής στολής > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Καταδυτικός υπολογιστής DC > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Μανόμετρο / Βυθόμετρο / όργανα άλλου τύπου > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Εξοπλισμός ασφαλείας > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Μάσκα - Πέδιλα - Στολή - Λοιπός εξοπλισμός > Συντήρηση από τον δύτη με κάθε βουτιά και συχνός οπτικός έλεγχος για φθορά.
Housing για φωτογραφικές μηχανές > Για θυμήσου που έχει o-ring και θέλει λίπανση;

Σχόλιο: 
Ας μην απορούμε γιατί η ενοικίαση εξοπλισμού κοστίζει. Περιλαμβάνει το κόστος κτίσης αλλά και συντήρησης του εξοπλισμού που μας προσφέρουν (σε λογικά πάντα πλαίσια).

Συμβουλή:
Μιας που ο καιρός ανοίγει σιγά σιγά και οι δυτες που κατ' επιλογή καταδύονται ανα σεζόν (όταν έχει καλό καιρό) καλό θα είναι να ξεσκονίσουν τα κομμάτια του εξοπλισμού που θα χρησιμποιήσουν φέτος και να δουν τι χρειάζετε service, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως υποβρυχίως ή να περιμένουν την τελευταία στιγμή.

Προσωπική εμπειρία/παράδειγμα:
Προσωπικός οπτικός έλεγχος της βαλβίδας του BCD κατά το γνωστό "πλύσιμο".
Το σκοινάκι που ανοιγει την βαλβίδα εκτόνωσης είναι φθαρμένο και θα μπορούσε να κοπεί. Ώρα για service.


Σχολιάστε ελέυθερα το άρθρο μας (ειδικά αν ξεχάσαμε κάτι).