22 Αυγούστου 2013

Η μάσκα μου θολώνει και δεν βλέπω τίποτα


Έδω και πολλά χρόνια έχουμε ακούσει διάφορα γιατροσόφια κι ιεροτελεστίες για την λύση γύρω από το πρόβλημα του θολώματος της καταδυτικής μασκας. Ένα τόσο κοινό κομματι του εξοπλισμού μας που φορούν όλοι για να ανακαλύψουν τον βυθό από παιδιά μέχρι τους πιο extreme τεχνικούς δύτες.

Το πρόβλημα
Το γυαλί της καινούργιας μάσκας έρχετε σε επαφή εξωτερικά με το νερό (χαμηλή θερμοκρασία) κι εσωτερικά με τον εγκλωβισμένο αέρα που σταδιακά ζεστένεται από την θερμότητα που εκπέμπει το προσωπό μας (υψηλότερη θερμοκρασία). Το αποτέλεσμα το έχουμε δεί όλοι πχ στα τζάμια του αυτοκινήτου τον χειμώνα....ενοχλητικό θόλωμα.
Ένας ακόμη παράγοντας του θολώματος, ειδικά στις καινούργιες μάσκες είναι το γεγονός οι κατασκευαστές θέλουν στο ράφι του καταστήματος πώλησης η μάσκα να είναι ομορφή και γυαλιστερή. Κατα την διαδικασία κατασκευής λοιπόν και για λογους προστασίας του γυαλιού τοποθετούν μια μικρή στρώση (φιλμ) σιλικόνης στην επιφάνεια του γυαλιού. Αυτό το λεπτό φίλμ σε συνδιασμό με το παραπάνω φυσικό φαινόμενο οδηγεί σε ακόμη πιο έντονο κι ενοχλητικό θάμπωμα.

Η λύ
ση
Βήμα 1
Αφαιρέστε το φίλμ σιλικόνης από το γυαλί.
Όσο και να τρίβετε δεν θα φύγει. Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να "κάψετε" το εσωτερικό τμήμα του γυαλίου της μάσκας σας.
 


Κάποιοι προτιμούν να βάζουν οδοντόκρεμα (λευκή όχι jel) και να την αφήνουν για πολλές ώρες με αποτέλεσμα αυτή να ξεραθεί και κατά την αφαίρεση της (τρίψιμο) να απομακρύνει μαζί και το σχετικό φίλμ. Μπορείτε να το δοκιμάσετε, αν φοβάστε πως δεν είστε αρκετά επιδέξιοι και πως με το κάψιμο θα καταστρέψετε την μάσκα σας. Τέλος, υπάρχουν και ειδικά προϊόντα στην αγορά που αφαιρούν τέτοιου τύπου κατάλοιπα (silicon removers).

Βήμα 2
Εντάξει! Η μάσκα είναι έτοιμη και δεν έχει πια σιλικόνη, αλλά εξακολουθεί να θολώνει όταν την χρησιμοποιώ; Τι γίνετε;
.....Όπως αναφέραμε και παραπάνω η διαφορά θερμοκρασίας είναι αυτή που δημιουργεί ουσιαστικά το θόλωμα. Η ύπαρξη σιλικόνης απλά μεγαλώνει το πρόβλημα. Πρίν μπούμε στο νερό (βρέξουμε την μάσκα μας) πρέπει να κάνουμε 2 απλές κινήσεις ματ που θα λύσουν το πρόβλημα μας.

Κίνηση Α:
Χρησιμοποιήστε κάποιο αμυλούχο υγρό/προιόν στην στεγνή σας μάσκα λίγο πριν την βουτιά σας για να δημιουργήσετε στο εσωτερικό τμήμα του γυαλιού ένα λεπτό φίλμ που θα λειτουργήσει αντιθαμβωτικά.
Αυτό μπορεί να είναι κάποιο αγορασμένο ειδικό αντιθαμβωτικό spray, το σάλιο μας, ζαχαρόνερο, τρίψιμο με ένα κομμάτι πατάτα, τρίψιμο με μαλούπα/φύκια από την θαλασσα κι ότι άλλο μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιου τύπου φίλμ ...πάντα με προσοχή και κοινή λογική στα χημικά, μιας και θα είναι εκεί τα μάτια σας αργότερα.

--- ...αυτό είναι το σημείο της διαδικασίας με τα γιατροσόφια που λέγαμε ---
Ξεπλύνετε ελαφρά στο νερό κι είστε σχεδόν έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε την μάσκα σας.

Κίνηση Β:
Απλά ρίξτε λίγο νερό στο προσωπό σας πριν την φορέσετε (δροσερό πρόσωπο)! Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει άμεσα μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας κατά την χρήση της μάσκας μας.

Καλές καταδύσεις και χωρίς θολούρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου