13 Μαρτίου 2013

Service Εξοπλισμού

Ας ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, με την παραδοχή πως όλοι οι πιστοποιημένοι δύτες έχουν τουλάχιστον ακούσει στην καταδυτική τους ζωή, ότι ο καταδυτικός εξοπλισμός χρειάζετε service (...όπως καλή ώρα και το αυτοκινητό μας). Η τακτικότητα του service περιγράφετε από τα standards που έχει θέσει η ευρύτερη καταδυτική κοινότητα (οργανισμοί, κατασκευαστές, νομοθεσία κλπ) με γνώμονα την ασφάλεια μας (...ναι το λέει το βιβλιαράκι/φυλάδιο φιλαράκι που πέταξες ενδεχομένως χωρίς να διαβάσεις μαζί με την συσκευασια :)). Αυτό σε πολλούς από μας, μπορεί να "μην αρέσει" μιας και διανύουμε δύσκολους καίρους οικονομικά και γνωρίζουμε οτι κοστίζει. Από την αλλη πλευρά το αυτοκινητο μας δεν θα το αφήναμε χωρίς λάδι (εν γνώση μας) ή αν το αφήναμε, γνωρίζουμε οτι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πληρώσουμε μια βλάβη αργότερα πολύ πιο ακριβά. Το "ακριβά" στην κατάδυση καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ποτέ!


Τι κάνουμε service (τα βασικότερα):
Φιάλες > Οπτικό / Υδροστατικό ελεγχο > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Ρυθμιστές > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
BCD (Buoyancy Control Device) > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Βαλβίδες στεγανής στολής > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Καταδυτικός υπολογιστής DC > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Μανόμετρο / Βυθόμετρο / όργανα άλλου τύπου > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Εξοπλισμός ασφαλείας > Μόνο σε πιστοποιημένα κέντρα
Μάσκα - Πέδιλα - Στολή - Λοιπός εξοπλισμός > Συντήρηση από τον δύτη με κάθε βουτιά και συχνός οπτικός έλεγχος για φθορά.
Housing για φωτογραφικές μηχανές > Για θυμήσου που έχει o-ring και θέλει λίπανση;

Σχόλιο: 
Ας μην απορούμε γιατί η ενοικίαση εξοπλισμού κοστίζει. Περιλαμβάνει το κόστος κτίσης αλλά και συντήρησης του εξοπλισμού που μας προσφέρουν (σε λογικά πάντα πλαίσια).

Συμβουλή:
Μιας που ο καιρός ανοίγει σιγά σιγά και οι δυτες που κατ' επιλογή καταδύονται ανα σεζόν (όταν έχει καλό καιρό) καλό θα είναι να ξεσκονίσουν τα κομμάτια του εξοπλισμού που θα χρησιμποιήσουν φέτος και να δουν τι χρειάζετε service, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως υποβρυχίως ή να περιμένουν την τελευταία στιγμή.

Προσωπική εμπειρία/παράδειγμα:
Προσωπικός οπτικός έλεγχος της βαλβίδας του BCD κατά το γνωστό "πλύσιμο".
Το σκοινάκι που ανοιγει την βαλβίδα εκτόνωσης είναι φθαρμένο και θα μπορούσε να κοπεί. Ώρα για service.


Σχολιάστε ελέυθερα το άρθρο μας (ειδικά αν ξεχάσαμε κάτι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου